Danas je Dan planete Zemlje, dobar podsjetnik da smo naš životni okoliš samo posudili od naših potomaka.

Nažalost, svjedoci smo svakodnevnog uništavanja i degradacije okruženja, i lokalno i globalno. Zato bi o zaštiti prirode - vode, tla i zraka, flori i fauni - trebali razmišljati 365 dana u godini, a ne samo 22. travnja.

Vodnjanština je zeleno-plavi raj, poznat po maslinarstvu, vinogradstarstvu i stočarstvu u kojem je kroz povijest čovjek živio u suradnji s prirodom i kreirao krajolik tek toliko da ne naruši prirodni sklad.

To je naša tradicija i povijest duža od 2000. godina, to nam je i budućnost kroz biološku i održivu poljoprivrednu proizvodnju. Koliko od prirode uzmemo toliko joj i vraćajmo, priroda će to znati nagraditi.

Nažalost, svjedoci smo da u našim šumama i na pašnjacima, uz gljive i šparuge, bujaju i divlji deponiji. Oni su odraz sustava gospodarenja otpadom, izostankom nadzora i nebrigom ljudi. To je i otpad koji na Vodnjanštinu dolazi iz drugih krajeva, na ružan smo način naučili da otpad i ljudska sebičnost nemaju ni komunalnih ni drugih granica.

Naše šume, pašnjake, polja, more i obalu treba očuvati za našu djecu i unuke, jednako kao što su taj raj za nas sačuvali preci. Djelujmo lokalno, djelujmo svakodnevno!

Kad, ako ne sad!